I Gällstad är vi inte som alla andra – vi är lite mera.

Inte så att vi har storhetsvansinne.

Tvärtom, här är vi som folk är mest. Men vi har något som de flesta andra butiker och lagerförsäljningar saknar. Vi har en lång textil historia.På den gamla sjöbotten som Gällstad råkar vara, så föddes det textila Sverige. Det var här man redan i början av förra seklet började sticka och sy plagg. Kläder som knallarna sedan packade på först cyklar – och senare i sina bilar, och åkte landet runt och sålde till alla och envar.

Fast nu är det tvärtom – Du åker till oss – för vi kan det här med textil.  Det sitter i våra gener näst intill. En sak vi lärt oss är att sälja kvalitet. Det lönar sig alltid i längden.

Lite extra historia för den nyfikne…

År 1969 packade Ivanhoe of Swedens grundare Martin Göthager bilen och drog till Kungshamn, där han under sommaren öppnade upp försäljning för produktionens överskott och andrasortering. Året därpå blev det Öland. Han tog sig helt enkelt till platser med mycket turism, men lyckades sedan vända på kuttingen och få dem att ta sig till Gällstad, till denna unika miljö där man kunde handla direkt i eller i direkt anslutning till tillverkande fabrik.

Även vänner, bekanta och Gällstá-bor i stort vill gärna komma och handla. För att få lite struktur och ordning på alla shoppingsugna, började man år 1976 hålla torsdagsöppet mellan 16.00-19.00. Att det just blev torsdagar är ingen slump, det var nämligen då som banken i byn höll öppet.

Flera av de tillverkande företagen i Gällstad, vilket på den tiden var ganska många, följde snart efter och började också hålla öppet när de såg tillströmningen av folk. Intresset växte och ryktet spred sig att tillverkare i den lilla textilbyn höll öppet för fabriksförsäljning och det började gå busslass, med i huvudsak shoppingsugna damer, till Gällstad och hela spektaklet fick namnet ”Kärringarallyt” och blev vida känt.

Lager 157 kom sedan till byn och breddade både kundkretsen och öppettiderna och många hakade på och höll nu öppet alla dagar i veckan, vilket flera av våra butiker har än idag.